Meme Kanseri Bilinçlendire ve farkındalık ayı dolayısıyla Belen Belediyesi, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) iş birliğiyle düzenlenen Meme Kanseri Bilinçlendirme semineri gerçekleşti.

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla Belen Belediyesi, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) iş birliğiyle düzenlenen Meme Kanseri Bilinçlendirme Semineri verildi. Belenli birçok kadının katılım gösterdiği seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Ardından Belediye Başkanı Adnan Vurucu’ nun açılış konuşmasıyla devam eden seminerde Başkan Vurucu şu ifadelere yer verdi;

“Kıymetli Misafirlerimiz, Meme Kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı münasebetiyle Kadın ve Demokrasi Derneği ( KADEM) ile ortaklaşa düzenlediğimiz seminerimize hepiniz hoş geldiniz.

Peygamber Efendimizin zamanından bu yana, kadınlarımızın ayaklarına serilen cennet onların ne kadar kıymetli olduğunun bir göstergesidir.  Geçmişten bugüne bize her zaman annelik yapmış, ablalık etmiş, yaren olmuş kadınlarımıza her zaman değer ve önem verilmesi gerekmektedir. Bu kıymetin öncelikli göstergelerinden biride onların sağlığına dikkat etmemizdir. Bu anlamda kadınlarımızı ilgilendiren önemli sağlık sorunlarından biri de kadınlarda en sık görülen kanser türü olan Meme Kanseri olarak bilinmekte.

Bu kanser türünde erken tanının öneminin ne kadar önemli olduğunu ve düzenli muayene ile erken teşhis edilerek ilk evrede saptanan hastalığın tedavi edilme olasılığı % 100’e yakın olduğu da bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, 2012 yılında tüm dünyada 1.670.00 yeni teşhis konulan meme kanserli kadın olduğunu, meme kanserinin kadınlarda görülen kanserlerin dörtte birini teşkil ettiğini belirtmiştir.

Gelişmiş ülkelerde her 7 kadından birinde meme kanseri görüldüğü bilinmektedir.

Meme kanseri gelişmiş ülkelerde azalmakta olup, gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır. 2030 yılında tüm meme kanserlerinin %75’inin gelişmekte olan ülkelerde görüleceği hesaplanmaktadır. Ülkemizde ise meme kanseri görülme sıklığının son 20 yılda iki katından fazla arttığını göstermiştir. Bu artışın giderek daha fazla olacağı ve yılda yaklaşık 25.000 kadına meme kanseri teşhisi koyulacağı ve her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanacağı hesap edilmektedir. Bu anlamda bugün değerli hocamız Dr. Gülden Köklü hanımefendi sizlere Meme Kanseri hakkında vereceği bilgilerle inşallah bu konuda daha bilinçle hareket edip, kulaktan duyma değil de bilgiyi en doğru yerden alarak bu konuda daha hassas davranmanızı diliyorum.

Bu anlamlı seminer için Hatay Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Sayın Selma Tunç’a, doktorumuz Sayın Gülden Köklü’ye teşekkürlerimi sunuyor, katılım gösteren siz değerli misafirlerimize de tekrardan hoş geldiniz diyorum.” Şeklinde konuştu.

Adnan Vurucu’ nun ardından konuşan KADEM Hatay İl Temsilcisi Selma Tunç KADEM hakkında bilgiler vererek Hataylı kadınlar için ne tür çalışmalar yaptıklarından bahsederken, Meme Kanseri farkındalığı açısından bu ay KETEM ile birçok seminer yaptıklarını ve kadınların bilinçlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Semire başlayan Dr. Gülden Köklü Belenli kadınları Meme Kanseri konusunda aydınlattı ve birçok soruyu yanıtlayarak onları belirli günlerde kontrole gelmeleri için KETEM’e davet etti. Yoğun ilgi gören seminer ikram sunumunun ardından sona erdi.